C.H. Glimmerveen – Klavecimbelstemmen

Dr. C.H. Glimmerveen
Klavecimbelstemmen

Studie, Nederland
genaaid gebonden, 14 x 19 cm,
144 blz. + 4 blz. in vierkleuren,
€ 19,50
ISBN 978-90-6265-574-8
Eerste druk 2006

Kees Glimmerveen is een van die auteurs die zijn hart behalve aan het schrijven aan de muziek verpand heeft, als cembalist, organist en componist. Hij publiceerde vanaf 1991 drie romans en een novelle (onder de naam Mackay) bij Uitgeverij de Prom en vanaf 1997 (als Harman Nielsen) vier romans en de zeven delen tellende fantasyromancyclus Het Verscholen Volk bij Uitgeverij In de Knipscheer. Glimmerveen studeerde o.a. astronomie en is gepromoveerd als filosoof.

Voor de vele liefhebbers en bespelers van het klavecimbel schreef hij deze cultureel-wetenschappelijke verhandeling over de geschiedenis van de theorie en de praktijk van het stemmen van toetsinstrumenten, een pleidooi voor een gedifferentieerde (muziek)cultuur. Nog altijd gangbare vooroordelen en misvattingen worden erin weerlegd; het is daarmee zowel wetenschappelijk als cultureel gezien zeer actueel. De auteur wil met de publicatie bereiken dat oude stemmingen nog minder het domein worden van theoretici en meer van musici.

«Tegenwoordig gaan we bij het musiceren vrijwel altijd uit van de evenredigzwevende stemming, waarbij het octaaf in twaalf gelijke delen is verdeeld. Dit systeem is sinds het einde van de 18de eeuw de standaard in de westerse muziek. Wanneer men echter oudere muziek authentiek wil uitvoeren zijn andere stemmingen noodzakelijk. Dat roept vooral problemen op voor bespelers van toetsinstrumenten die vooraf gestemd moeten worden. Vrijwel alle eerder verschenen publicaties over dit onderwerp waren voor mensen die wat minder gevoel voor wiskunde hebben onbegrijpelijk. Astronoom/filosoof/musicus/schrijver C.H. Glimmerveen heeft nu een handig boek geschreven waarmee de meeste bespelers van klavecimbel en klavichord (beroeps zowel als amateur) in staat zullen zijn om hun instrument zelf te stemmen. Hij biedt theoriegeschiedenis (met inde noten veel achtergrondgegevens, stempraktijk (met schema’s), keuzebepaling en diverse andere gegevens en tabellen. Opvallend duidelijke beschrijving van een voor velen (ook musici) onduidelijke materie.» NBD/ Biblion juni 2006