Els de Groen – Wakker vallen. Gedichten

VoorplatWakkervallen-75Els de Groen
Wakker vallen

poëzie
Nederland
formaat 15 x 21 cm staand
gebrocheerd in omslag met flappen
geïllustreerd met ca. 10 illustraties in 4-kleuren
96 blz., € 19,50
2018
ISBN 979-90-6265-997-5

Els de Groen is schrijver, publicist en beeldend kunstenaar. Van 2004 tot 2009 was zij lid van het Europees Parlement, voor de fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie. Zij is sinds 1975 auteur van een 25-tal boeken, hoofdzakelijk kinder- en jeugdboeken en essayboeken over eigentijdse geschiedenis en maatschappijvraagstukken., het meest recent met de bundel Voor het volk (2016). Ook schreef zij romans voor volwassenen, waaronder De bruidskogel, haar literaire debuut in 1999. Daarnaast schrijft zij gedichten, waarmee ze tot nu nauwelijks naar buiten trad. Wel werd zij in 2016 tot beste van alle stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen gekozen. Met de bundel Wakker vallen debuteert zij officieel als dichter.

Britten en Fransen vallen verliefd, fall in love, tombent amoureux. Duiters vallen om van moeheid, fallen um vor Müdigkeit. Nederlanders vallen in slaap. Wakker vallen doet niemand. Waarom eigenlijk niet? Waarom sluiten we vriendschap als we openen bedoelen? En waarom is vogelvrij allesbehalve vogelveilig? Taal is boeiende materie: ze onthult standpunten en tradities die vanzelfsprekend lijken maar het allerminst zijn. Wie de woorden ook maar een tikje kantelt, verandert het perspectief en daarmee zijn kijk op de wereld.

Toch is Wakker vallen niet alleen maar een spel met de vorm. De auteur wil ook tornen aan de inhoud door die anders te benaderen dan te doen gebruikelijk is. Zo komt de vluchteling aan zijn dubbele ikken, verandert de gewone man in een onmondig kind, krijgt macht het formaat van een postzegel, worden muren polygame bruiden en oude vrouwen meisjes. Wakker vallen is niet wakker schrikken, maar een bundel gedichten om de dingen opnieuw te bekijken. Dat wakkert onze verbeelding aan: een noodzakelijk en heilzaam proces. Bij een 10-tal gedichten maakte Els de Groen schilderijen die in deze uitgave in kleur zijn afgedrukt.
Meer over Els de Groen bij Uitgeverij In de Knipscheer

Delen op uw favoriete social network!