Ernst Jansz – De overkant (1985)

ERNST JANSZ
De Overkant

Nederland, Roman
Paperback, 304 blz.
ISBN 90-6265-204-2
Eerste druk 1985

De Overkant is na Gideons droom (1983) het tweede boek van Ernst Jansz (1948). Ook in dit boek staat de Indische vader centraal. Ging het in Jansz’ eersteling vooral om een zoektocht naar de eigen identiteit, in De Overkant wordt gepoogd een zo oprecht en zo volledig beeld te geven van de vader – de wereld waarin hij leefde, zijn idealen, zijn liefde en zijn lijden.

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel bevat de briefwisseling van de in Holland studerende Rudi met zijn in Indië achtergebleven ouders, broertjes en zusjes, vanaf 1935 tot vlak na de Tweede Wereldoorlog.
In het tweede deel vertelt de moeder over haar leven, haar ontmoeting met Rudi, hun rol in het verzet, het gezinsleven na de oorlog, en de ziekte en ten slotte de dood van haar echtgenoot.
Het derde deel is het verslag van de reis die de auteur maakte in het land van zijn vader, gelardeerd met persoonlijke herinneringen, anekdotes en bespiegelingen – een reis die uiteindelijk de aanzet gaf tot het onderzoek dat resulteerde in dit diepdoorleefde, belangwekkende document.

De Overkant is een boek dat, veertig jaar nadat de Republiek Indonesië werd uitgeroepen, veel belangstelling verdient, juist ook door de visie die erin naar voren komt op de positie van de Indo’s toen en nu.