Felicita Vos – Duivelsklauw. Roman

DuivelsklauwVoorplat75FELICITA VOS
Duivelsklauw

Roman
Nederland
Genaaid gebrocheerd, 353 blz. € 19,50
april 2014
ISBN 978-90-6265-851-0

Heina Brandt wordt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog geboren. Zijn tirannieke en opportunistische Nederlandse vader speelt een dubbelrol gedurende de Duitse bezetting. Manipulatie, list en bedrog vieren hoogtij in het gezin. De Romamoeder leert haar kinderen de ongeschreven regels die in haar wereld zo belangrijk zijn. Na de oorlog wordt de vader als politiek delinquent veroordeeld en weet het gezin ternauwernood de bittere armoede te overleven.
Voor Heina Brandt is een leven in Nederland een reddingslijn die hem wordt toegeworpen. Hij trouwt, verwerft maatschappelijk aanzien en probeert – uiteindelijk vergeefs – de schaduwen uit zijn verleden te bannen. Hij verliest zijn grip op het leven, raakt aan de drank en wordt nog nét op tijd gered door de dood, die hem voor gezichtsverlies behoedt.

Gina Brandt staart naar haar gestorven vader onder de voile en beseft dat hij hen achterlaat met onopgeloste raadsels.
Ze besluit op zoek te gaan naar de verborgen geschiedenis van de man die haar vader was.
Duivelsklauw maakt de lezer deelgenoot van een bizarre familiegeschiedenis en schildert het leven van een man die niet wist te overleven in het tumult van onze Nederlandse samenleving.

‘Een spannende, dwingende en ook kleurrijke roman die een intens melancholiek lied zingt.’ – Thomas Verbogt

Felicita Vos publiceerde in 2008 (inmiddels 5de druk) bij Uitgeverij Meulenhoff Blauwe haren, zwarte ogen, een journalistieke geschiedenis waarin zij de Romacultuur van binnenuit beschrijft en de lezer meeneemt op een reis door Europa op zoek naar de rijke cultuur van Sinti en Roma. Naar aanleiding van het verschijnen dit boek werd de auteur op 27 april 2008 geïnterviewd door Wim Brands voor het VPRO tv-programma ‘Boeken’.

Kijk hier naar deze aflevering

Delen op uw favoriete social network!