Hans Dulfer – Dulfer’s dumdum

HANS DULFER
Dulfer’s dumdum
Paperback, 140 blz.,
ISBN 90-6265-305-7
Eerste druk 1989
Uitverkocht

Niet alleen als saxofonist in hart en nieren, maar ook als zuigende chroniqueur is ras-querulant Hans Dulfer al sinds jaar en dag een niet weg te denken en onmisbare factor in het Nederlandse muziekwereldje van bezadigde bebop-jazz tot supersnelle speedmetal-popmuziek. Met onverminderde energie blijft hij in zijn artikelen en columns de blijkbaar onvermijdelijke misstanden aan de kaak stellen, en doet dat scherpzinnig en bovenal humoristisch. Hoe een elite-clubje arrivés de jazzsubsidies verdeelt, hoe de inertie van platenmaatschappijen en media nieuwe ontwikkelingen blokkeert, hoe de consumenten de nieuwste technische snufjes tegen wil en dank door de strot geduwd krijgen – stuk voor stuk items die Dulfer tot op het bot weet te ontleden zonder daarbij zijn eigen betrokkenheid uit de weg te gaan.

De beste van die columns, die sinds 1986 als Dulfer’s dumdum in Oor verschijnen, zijn nu onder dezelfde treffende titel gebundeld en aangevuld met enkele langere verhalen: over o.m. saxofonist Dexter Gordon (persoonlijke herinneringen naar aanleiding van de film Round Midnight), Charlie Parker en trompettist Chet Baker, maar ook over de gelijktijdig opkomende belangstelling voor jazzmuziek en honkbal na de oorlog en over de vervoersperikelen van muzikanten.
In 1980 verscheen Dulfer’s legendarische Jazz in China. Wie dit nieuwe boek leest kan niet anders vaststellen dat Hans Dulfer nog niets van zijn elan en trefzekerheid verloren heeft. Integendeel! Dulfer’s dumdum is in deze tijd van behoudende cultuurpolitiek en stagnerende ontwikkelingen een heilzaam boek dat minstens zoveel aandacht verdient als de spetterende en spraakmakende optredens waarmee hij als saxofonist de Nederlandse muziekscene voortdurend nieuwe leven inblaast.