Hans van Hartevelt – Vreemd eten

Hans van Hartevelt
Vreemd eten
Verhalen, Nederland
Paperback, 212 blz.,
ISBN 978-90-6265-638-7 € 16,90
Eerste druk 2008

Hans van Hartevelt (1953) specialiseerde zich tijdens zijn studie Talen en Culturen van Zuid- en Centraal Azië in boeddhistische en Indiase wijsbegeerte, Tibetaanse taal- en letterkunde en Sanskriet. Hij heeft zitting in het management team van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Zijn vele adviesmissies, die hij sinds 1982 heeft uitgevoerd naar meer dan dertig landen, in Azië, Afrika en Latijns Amerika, vormen een inspiratiebron voor zijn romans.

Dat gold voor zijn debuut in 1997, de ‘verhalenroman’ Op zijn Chinees, maar geldt evenzeer voor zijn inmiddels vijfde boek Vreemd eten, waarin Van Hartevelt verhalen bijeenbrengt in de ruimst mogelijk te bedenken betekenis van die uitdrukking.

De veertien verhalen zijn gegroepeerd rond de thema’s het genot van het eten, de noodzaak van het eten, de entourage van het eten en de locatie van het eten – een verscheidenheid die recht doet aan het Bertolt Brecht’s motto van het boek: Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.

Of het nu gaat om de wederwaardigheden tijdens een Nederlands staatsdiner, of om eten om te overleven, of over eten tot de dood erop volgt, of over eten onder armen, eten als obsessie, eten zonder smaak of zelfs over gegeten worden…, werkelijk iedereen komt aan zijn trekken met dit boek waarin zowat alle aspecten aan bod komen die te maken hebben met dit op alle plekken van de wereld, dagelijks terugkerende gebeuren.