Ibrahim Selman – Vrijheid is dood. Gedichten

SelmanVrijheidIbrahim Selman
Vrijheid is dood

gedichten
Nederland, Irak
genaaid gebonden met stofomslag,
48 blz., € 13,50
Eerste uitgave 2000
ISBN 978-90-6265-483-3
uitverkocht

Ibrahim Selman (1952), Koerd uit Irak, debuteerde in 1988 in het Nederlands met de dichtbundel Dans van een bevroren land. In 2000 maakt hij als Nederlandstalig schrijver naam met En de zee spleet in tweeën, zijn eerste (semi-autobiografische) roman over de harde, absurde en soms ook komische werkelijkheid van de vlucht van de hoofdpersoon uit Irak naar Nederland.

vraag niets over mijn verleden
mijn moeder kust de aarde
mijn vader de gifbeker
ik raap hun zuchten
hun wonden gapen in mijn handen
hun dromen stollen mijn bloede
en je twijfelt aan mijn identiteit
vals

Vrijheid is dood (2000) is zijn tweede dichtbundel. Ook in deze bundel spelen Selmans thema’s een rol en belichten alle kanten van zijn vrijheid: assimilatie, illusie, heimwee. Het is poëzie met sterke beelden die, wortelend in een orale traditie, hardop gesproken nog aan kracht wint.
Meer over ‘Vrijheid is dood’
Meer over Ibrahim Selman bij Uitgeverij In de Knipscheer