Ida Does – Trefossa, mi a no mi, ik ben niet ik – DVD

Ida Does
Trefossa, mi a no mi, ik ben niet ik
Nederland-Suriname
Documentaire film DVD 55:00
ISBN 978-90-6265-605-9 € 18,00
2009

De documentaire film Trefossa, mi a no mi, ik ben niet ik vertelt het verhaal van de bijzondere Surinaamse dichter Trefossa – pseudoniem van Henny de Ziel (1916-1975) – die voor het eerst een dichtbundel in het Sranan, de volkstaal van Suriname, uitgaf en de tekst van het Surinaamse volkslied schreef.

Vijftig jaar na het verschijnen van zijn enige dichtbundel Trotji (Aanhef) maakte Ida Does in samenwerking met Paul van den Bos een meeslepende documentaire over het leven en werk van deze opmerkelijke Surinaamse erflater. De documentaire schetst het leven en de betekenis van een man die als zoon van een alleenstaande wasvrouw in Suriname, vanaf een erfwoning uitgroeide tot symbool van kunstzinnige moed en nationale waardigheid.

Behalve veel poëzie omvat de film intieme dagboekfragmenten van Henny de Ziel, geschreven in het Paramaribo van de jaren dertig. Voorts bevat de documentairefilm belangwekkend filmarchiefmateriaal van de dichter zelf en toont het Suriname uit de eerste helft van de vorige eeuw.

De film is nu ook, met Engelstalige ondertiteling en extra scènes, op dvd verschenen. Het belang ervan moge blijken uit het feit dat president Venetiaan op de op 20 april 2009 in Port of Spain (Trinidad & Tobago) gehouden ‘Summit of the Americas’ aan president Obama een exemplaar van deze dvd schonk, zoals Hugo Chavez bij die gelegenheid aan Obama het boek De aderlating van een continent van Eduardo Galeano cadeau gaf.

«De film is een groot gedicht, zo mooi dat je er stil van wordt.»– The Back Lot Film Festival Suriname

Delen op uw favoriete social network!