Lezing Margreet Hofland over Bernini in Letterij

PosterA4april2015_Opmaak 1.qxdOver ‘Bernini’s waanzin’ in Letterij, het maandelijkse literair café van Uitgeverij In de Knipscheer in de Pletterij, donderdag 2 april:
In februari was Gianlorenzo Bernini (1598 – 1680) weer even ‘wereldnieuws’ toen Feyenoord-supporters diens befaamde fontein in Rome ernstig beschadigden. Bernini kwamsinds 2000, voor zover nodig, opnieuw in e belangstelling door de roman ‘Het Bernini Mysterie’ van Dan Brown. Het thema van de Boekenweek 2015 (Waanzin. Te gek voor woorden) echoot na in de lezing die Margreet Hofland (auteur en docent kunstgeschiedens) op 2 april houdt over har roman ‘Bernini’s waanzin’. De beeldhouwers en architecten Gianlorenzo Bernini en Francesco Borromini zijn twee groten uit de 17de eeuwse Italiaanse barok. Om hun genialiteit en onderlinge rivaliteit draait het in deze derde ‘Italiaanse’ roman van Margreet Hofland. Tussen de twee kunstenaars, die van de paus Rome pracht en praal moeten geven, ontstaat een vete die wel iets heeft van de relatie tussen Mozart en Salieri. De een is jaloers op het genie van de ander. Ze zijn elkaars rivalen. In ‘Bernini’s waanzin’ slaat hun rivaliteit om in vijandschap omdat beiden ook nog eens verliefd worden op dezelfde vrouw: Costanza Bonarelli. De lezing wordt ondersteund door een uitgebreide diapresentatie.

Voor de pauze staat de zesde aflevering van De Haarlemse dichters-estafette op het programma met optredens van Joshua Baumgarten, Marten Janse, Jan Kal, Roni Klinkhamer.
Joshua Baumgarten, expat uit New York, is sinds 2000 Haarlemmer. Hij is de oprichter van de Irrational Library, dat zowel een ‘vintage store’ is als een platform voor alternatieve rock-‘n-roll en poetry-avonden. Maar Joshua Baumgarten is van huis uit dichter en performing poet. Hij heeft twee bundels op zijn naam staan: Confessions of a Man Crazy Enough to Breathe and Believe en Wait a Minute My Life is Still Buffering.

Marten Janse, dichter uit Heemstede, is sinds 2010 voorzitter van stichting De Haarlemse Dichtlijn die o.a. verantwoordelijk is voor de organisatie van het jaarlijkse Haarlemse poëziefestival op Hemelvaartsdag. In 2012 verschijnt zijn debuutbundel De nacht van de eenhoorn en in 2014 komt zijn tweede bundel De witte spiegel uit.

Jan Kal, afkomstig uit een eeuwenoud Haarlems geslacht, dendert in 1974 de Nederlandse letteren binnen met zijn Fietsen op de Mont-Ventoux, waarmee hij in 1974 het aloude sonnet doet herleven. Jan Kal voelt zich blijvend Haarlemmer getuige zijn bundel Oprechte Haarlemse sonnetten en tekeningen. In 1997 verschijnen zijn verzamelde gedichten in 1000 sonnetten, 1966-1996.

Roni Klinkhamer is sinds eind jaren zeventig van de vorige eeuw actief als performing poet (o.a. op de Haarlemse editie van One World Poetry) en beeldend kunstenaar. Zij is ook bekend van haar Haarlemse manifestaties (H)Art voor Afrika in 1991, 1993, 1997 en 2001 met kunstveiling, debat, muziek en literatuur. In 2014 debuteert zij als romanschrijfster met Murphy Slaughter.

De zesde editie van de 6de jaargang van Letterij, het literair café van Uitgeverij In de Knipscheer in de Pletterij.
Aanvang 20.00. Toegang: € 5,00, tot 25 jaar € 3,00
Reserveren is gewenst, via reserveren@pletterij.nl of bel 023 542 35 40.
Presentatie: Peter de Rijk (interview), Franc Knipscheer (presentatie).
Van 18.30 – 19.30 uur is er Roni’s Eetcafé. Eerlijk, heerlijk, vega en goedkoop: € 7,50 voor een complete maaltijd.
Combi Letterij € 10,00.

Meer over Letterij
Meer over Berinini’s waanzin van Margreet Hofland
Meer over Roni Klinkhamer bij Uitgeverij In de Knipscheer