Marian Pankowski – De Pelgrims uit Uteria

Marian Pankowski
De Pelgrims uit Uteria
Oorspronkelijke titel Patnicy z Macierzyzny
Vertaling Edith Klapwijk
Pools
Gebonden, 174 blz.,
ISBN 90-6265-222-0
Eerste uitgave april 1986

Een Poolse professor die in het Westen leeft, heeft zijn geboortestreek bezocht. Tegen de achtergrond van een ‘vloedgolf van vroom volk’, die het land in rep en roer houdt, en de idolatrie voor Cesar, de charismatische spirituele leider, vertelt de professor over zijn persoonlijke belevenissen. De plaatselijke autoriteiten hebben hem – informeel – verzocht zijn contacten in het Vaticaan aan te wenden om iemand uit het stadje heilig te laten verklaren. En men heeft ook al drie dossiers klaarliggen over vrouwen die een kans zouden kunnen maken als de professor een aardige biografie over hen zou schrijven: een verzetsstrijdster een devote kwezel en de dorpshoer – waarbij het zich alras laat aanzien naar wie de voorkeur van de professor uitgaat. Aanvankelijk met weinig enthousiasme, maar dan met groeiende fascinatie verdiept hij zich in het materiaal, dat voor hem een hernieuwde beleving van de indrukken en gebruiken uit zijn jeugd is.

Marian Pankowski studeerde vóór de oorlog aan de universiteit van Krakau, samen met de latere paus Karol Wojtyla. Na de oorlog – die hij achtereenvolgens als frontsoldaat, metaalarbeider, verzetsstrijder en gevangene in concentratiekampen doormaakte – zette hij zijn studie in Brussel voort, waar hij later hoogleraar voor Slavische filologie werd.

«Men staat versteld van zijn virtuositeit… Pankowski met zijn heidense inspiratie en zijn laconieke stijl, is een vernieuwer.» – Angelo Rinaldi in L’Express
Meer over Marian Pankowski