Sembène Ousmane – De vrucht van de schande

Sembène Ousmane
De vrucht van de schande
Oorspronkelijke titel Véhi Ciosane ou Blanche-Genèse
Senegal, Afrikaanse Bibliotheek
Vertaling Hetty Renes
120 blz.,
ISBN 90-6265-323-5
Eerste uitgave april 1990

Na de verhalenbundel Krassen van vrijheid en de novelle De postwissel is De vrucht van de schande de derde titel van de Senegalese schrijver Sembène Ousmane in de Afrikaanse Bibliotheek.
De vrucht van de schande beschrijft in dwingend proza de dramatische invloed van een incestueuze zwangerschap op een dorpsgemeenschap. De familiecatastrofe en het persoonlijk drama weerspiegelen een algemene, maatschappelijke kritiek. De grootmoeder, die altijd geleefd heeft in het korset van als vanzelfsprekend aangenomen regels, zet na het verschrikkelijke voorval niet alleen pijnlijke vraagtekens bij de traditionele suprematie van de man, maar ook bij het hooghartige kastensysteem.
Wanneer het kind geboren is, wordt de moeder met de vrucht van de schande uit het dorp verbannen. Het is aan het pas geboren meisje dat Sembène Ousmane de novelle opdraagt: ‘voor jou…, opdat jij de wording van een nieuwe wereld voorbereidt. Want uit de gebreken van de oude, verdoemde wereld zal deze zo lang verwachte, zo lang gedroomde nieuwe wereld verrijzen.’
De vrucht van de schande is verfilmd onder de titel Niaye.
Meer over Sembène Ousmane