«Zeg maar gerust dat mijn integratie soepel is verlopen.» – Ken Mangroelal

KenKlein-300In de rubriek ‘Religie & filosofie’ in dagblad Trouw laat Lodewijk Dros meer en minder bekende Nederlanders hun persoonlijke leefregel of inspirerende zin kiezen. Op 1 mei was dat schrijver, musicus en filosoof Ken Mangroelal (Aruba, 1948). Zijn regel luidt ‘Ik waan mij hier slechts, een geest uit de fles’. Deze maand verschijnt zijn novelle ‘Op weg naar Nos Plaser’. “Lang heb ik met mijn moeder bij mijn grootouders gewoond, op Aruba. Ook nog zes jaar met haar en mijn stiefvader. Wat was ik blij dat ik op m’n zestiende weg kon, naar Nederland. Het leven op Aruba was heerlijk geweest: mooie vriendinnetjes, bekend als zanger, met mijn band speelde ik op tv, maar terug naar de Cariben wilde ik niet. Ik vergaapte me aan Amsterdam. (…) Het waren de late jaren zestig, de Maagdenhuisbezetting, en ik wist zeker: hier wil ik deel van uitmaken, hier ligt mijn toekomst. (…) Pas na zeven jaar ben ik teruggegaan, niet uit vrije wil, maar omdat mijn ouders me een vliegticket hadden toegestuurd. (…) Maar voor mij stond het eiland voor het verleden. (…) Aruba was een postkoloniale maatschappij, waar de hoeveelheid pigment je status bepaalde. (…) In Amsterdam heb ik die ervaring niet gehad, nog steeds niet eigenlijk. Zeg maar gerust dat mijn integratie soepel is verlopen. (…)”
Lees hier of hier het artikel
Meer over ‘Op weg naar Nos Plaser’
Meer over Ken Mangroelal op deze site