Zora Neale Hurston – De gospel volgens John Pearson. Roman

Hurston-GospelZora Neale Hurston
De gospel volgens John Pearson

roman
USA
Jonah’s Gourd Vine
vertaling Cecilia Tabak
nawoord Susan Janssen
vormgeving omslag Henrik Barends
paperback, 240 blz.
ISBN 90-6265-274-5
eerste uitgave 1988

De gospel volgens Johan Pearson is een roman over een even opmerkelijke als exemplarische carrière. John Pearson, zoon van een zwarte landarbeidster en een – anonieme – blanke vader in het Georgra van rond de eeuwwisseling, moet voor de wet op de vlucht slaan. Hij belandt in West-Florida, een voorheen bijna ontvolkte streek waar de eerste onafhankelijke, geheel zwarte dorpen en stadjes zijn ontstaan. Deze grote, krachtige man met zijn mooie stem, die pas op latere leeftijd heeft leren lezen en schrijven, blijkt een geboren verteller en redenaar; binnen korte tijd brengt hij het van klusjesman tot dominee, en daarmee tot een van de natuurlijke leiders van zijn gemeenschap. Als dominee symboliseert hij de kennis van de gemeenschap, is hij de boodschapper van haar tradities en van haar hoogste aspiraties.
De vele facetten van John Pearsons spirituele en wereldlijke leiderschap komen het sterkst tot uitdrukking in zijn relaties met vrouwen: hij heeft veel aan hen te danken, hij put steeds uit hun kracht, en tegelijk wordt zijn morele positie permanent bedreigd door de verleidingen van het vlees.

Met haar lichtvoetige, ironische verteltrant laat Zora Neale Hurston (1901-1960) een personage tot leven komen dat een religieuze en sociale cultuur vertegenwoordigt die tot op de dag van vandaag levend is in grote delen van zwart Amerika en waaruit de meeste leiders zijn voortgekomen.

«Een volk gooit zijn genieën niet weg.» – Alice Walker over de herontdekking van Zora Neale Hurston

«… een boek van onschatbare waarde.» – De Volkskrant over Janie, haar buren en God (Their Eyes Were Watching God), haar bekendste roman.

Meer over Zora Neale Hurston bij Uitgeverij In de Knipscheer
Meer over Alice Walker bij Uitgeverij In de Knipscheer