Albert Stol
Battling Siki. Het levensverhaal van M’Barick Fal
Nederland / Senegal
Gebrocheerd in omslag. 194 blz.
Vormgeving omslag Henrik Barends
ISBN 90-6265-347-2
Eerste uitgave oktober 1991
In oktober 1988 stuitte de publicist Albert Stol (Amsterdam, 1942) in de Senegalese havenstad Saint-Louis op een plaquette die eraan herinnert dat in deze stad in 1897 M’Barick Fal werd geboren. M’Barick, zo vernam Stol in het naar hem vernoemde plaatselijke hotel Battling Siki, was als klein jongetje ontvoerd door een blanke vrouw, had de wereldtitel boksen veroverd door het Franse idool Georges Carpentier te onttronen en was in 1925 in New York vermoord. Stol was door deze feiten zozeer geïntrigeerd, dat hij besloot het levensverhaal van M’Barick Fal te reconstrueren en op te schrijven.
Siki’s bizarre levensgeschiedenis bleek zich voor een belangrijk deel in Nederland af te spelen, waar hij trouwde met een Rotterdams meisje dat hem ook een zoon schonk. Toen hij in Europa niet meer uit de voeten kon – in Frankrijk was hij gehaat, Engeland mocht hij niet in en in Nederland waren er geen tegenstanders – liet hij vrouw en kind achter om zijn geluk in Amerika te beproeven. Kort voordat hij ook daar zou worden uitgewezen, werd hij vermoord. De dader is onbekend gebleven; vast staat wel dat Georges Carpentier in de weken daarna honderden brieven uit Amerika kreeg om hem te feliciteren met het feit dat de nederlaag nu eindelijk was gewroken…
Battling Siki is een ontroerende roman geworden, vooral omdat M’Barick Fal een bijzonder mens moet zijn geweest, die zich als Afrikaan, als man en als bokser overtuigend eigenzinnig manifesteerde. ‘Voor alle duidelijkheid,’ zei hij in 922, ‘ik ben geen menseneter. Sommige kranten praten met mij en laten me neger-koeterwaals spreken in hun kolommen. Belachelijk. Ik praat en schrijf Frans zoals de gemiddelde Fransman. Ik ben een zoon van Frankrijk en er trots op Senegalees te zijn. En ik ben blij dat ik zwart ben. Toen ik in Saint-Louis werd geboren, was dat bij ons de grote mode.’
Meer over Albert Stol bij In de Knipscheer