Alfred Birney – Yournael van Cyberney

Alfred Birney
Yournael van Cyberney

Nederland Columns
Paperback, 288 blz. 11,50
ISNB 90 6265 499 1
Eerste druk 2001

In 2000 stond de Boekenweek in Nederland in het teken van ‘Land van Herkomst – Schrijven tussen twee culturen’ Salman Rushdie werd gevraagd het boekenweekgeschenk te schrijven als eerste buitenlandse auteur. Met deze keuze werd voorbijgegaan aan de vele Nederlandstalige ‘twee culturen-schrijvers’.
Voor Alfred Birney, zelf een tweede generatie Nederlands-Indië, schrijver die ook in België, veel waardering krijgt, werd deze kwestie aanleiding voor zijn Yournael van Cyberney, dat in weekafleveringen op het internet werd gepubliceerd.

Het Yournael van Cyberney gaat vooral over de positie van de Nederlandstalige Indische letteren binnen de Nederlandse literatuur, van Multatuli en Couperus tot Jeroen Brouwers. En Alfred Birney beschrijft dat in de vorm van hilarische columns, ironische artikelen en lyrische essays, maar ook in enkele prachtige korte verhalen en via zijn levendige verslagen van zijn bezoek als schrijver aan conferenties in Amerika en Indonesië.

«Ook de Nederlandse literatuur heeft zijn geheimen. Een van de bestbewaarde heet Alfred Birney. Dit is uiterst verfijnd proza – tastbaar en tegelijk ongrijpbaar als water, een stille kracht in de Nederlandse literatuur». – Standaard der Letteren
Meer over Alfred Birney