Astrid H. Roemer – Over de gekte van een vrouw

Over de gekte van een vrouwASTRID ROEMER
Over de gekte van een vrouw
een fragmentarische biografie

Roman
Nederland – Suriname
Genaaid gebrocheerd, 258 blz.
1979, 1982
ISBN 90-6265-102-X
Uitverkocht

«Met Suriname ben ik getrouwd, Nederland is mijn minnaar, met Afrika heb ik een homofiele relatie en met elk ander land ben ik geneigd slippertjes te maken.»

Deze uitspraak karakteriseert niet alleen het leven van Astrid Roemer, maar vooral ook de sfeer van universaliteit in Over de gekte van een vrouw – de grote roman waarmee de in Paramaribo geboren schrijfster een nieuwe fase in haar literair werk inluidt.
Astrid Roemer heeft in deze ‘fragmentarische biografie’ – waarin de symboliek zo wordt gehanteerd, dat verschillende dimensies van zijn zich tegelijk opdringen – een synthese beoogd tussen individualiteit en collectiviteit.
Centraal staat de menselijke warmte die zich uit allerlei relaties vrijmaakt en individuen confronteert met hun onverbiddelijk maatschappelijk isolement. Noenka, de hoofdpersoon, probeert zich daaruit los te maken, maar dreigt steeds meer gevangen te raken in voorgevormde levensstijlen en culturele valsstrikken.
Astrid Roemer laat in deze roman zien dat zij meer is dan een zwarte vrouw die tegen onderdrukking strijdt. Haar worsteling in taal geldt de grenzen van de menselijke vrijheid.

Astrid Roemer (1947) debuteerde in 1970 met de dichtbundel Sasa – volgens Frank Martinus Arion een even unieke als boeiende bundel, literatuur met een overtuiging en een gebod. Tussen 1974 en 1976 publiceerde zij drie prozaboeken: Neem mij terug Suriname, De wereld heeft gezicht verloren en Waarom zou je huilen mijn lieve lieve. Zij heeft ook enkele hoor- en theaterspelen op haar naam staan, waaronder De buiksluiter (1981) en Paramaribo! Paramaribo! (1982).