Barney Agerbeek – Rood en wit met blauw

VoorplatAgerbeekRoodenWitBarney Agerbeek
Rood en wit met blauw

Gedichten
Nederland / Nederlands-Indië / Indonesië
Vormgeving omslag Gracia Khouw
Geïllustreerd met beeldend werk van 6 kunstenaars
Vormgeving Jan van Waarden
Genaaid gebrocheerd met flappen, 64 blz., geheel in 4 kleuren, € 19,50
2015
ISBN 978-90-6265-874-9

Rood en wit met blauw toont het dubbelleven van de schrijver en dichter Barney Agerbeek. Hij woont in Nederland en verblijft, zo vaak als het kan, in zijn land van herkomst: Indonesië.
In de gedichten is een breedte van horizon herkenbaar die voortkomt uit zijn vermogen de wereld vanuit oosters en westers perspectief te beschouwen. Liefde en verlangen, heden en verleden, en zijn passie voor kunst en literatuur vormen de onderwerpen van zijn eigenzinnige poëzie. Ondanks de contrasterende perspectieven bevat de bundel een samenhangende verzameling korte en verhalende, horizontale en verticale, en lichtvoetige en aangrijpende gedichten.

Barney Agerbeek (1948) werd geboren in Surabaya en vertrok in 1952 met zijn ouders naar Nederland. Tijdens zijn lange, internationale bankloopbaan woonde en werkte hij van 1990 tot en met 1994 in Jakarta. Sindsdien bezoekt hij Indonesië vrijwel jaarlijks. ‘Het zijn ontdekkingsreizen,’ zegt Agerbeek, ‘bedoeld om de ontwikkelingen daar te volgen en dichter bij mijn geboorteland te komen.’ Hij schreef monografieën over Floris Meydam en Nelson Carrilho en leverde bijdragen aan literaire tijdschriften als Nynade, Indische Letteren, Extaze en Avier. In 2013 debuteerde hij bij Uitgeverij In de Knipscheer met de verhalenbundel Schaduw van schijn, in 2014 gevolgd door de roman Njai Inem.
Meer over ‘Rood en wit met blauw’
Meer over Barney Agerbeek bij Uitgeverij In de Knipscheer