Cor Gout – De stilte die volgt op het woord

Cor Gout
De stilte die volgt op het woord
Boek en CD
Gebonden, 20 x 20 cm, geïllustreerd, 112 blz.,
ISBN 978-906265-629-5 € 29,50
Eerste druk 2008

In De stilte die volgt op het woord, na Noirette (2003) Gouts tweede boek bij In de Knipscheer, laat de auteur zich leiden door de zintuiglijke speldenprikjes van alledag. Maar hij brengt een schifting aan. Een beeld, een droom, een kleur of een geluid dat een mens aanvankelijk niet kan thuisbrengen, weet Gout om te zetten in literaire miniatuurtjes van het fijnere soort. Hij doet dat door zijn personages in situaties te plaatsen waarin ze uiterst vatbaar zijn voor deze dagelijkse onbestemde indrukken. Situaties waarin een mens plots opgeschrikt wordt uit wat hem vertrouwd is, en op dát moment de wereld even anders waarneemt.

Nina Roos heeft de bundel van bijzondere tekeningen voorzien; geen illustraties in strikte zin, maar eigen interpretaties van de sferen die Cor Gouts verhalen oproepen.

Beeld en geluid komen in De stilte die volgt op het woord letterlijk samen. Evenals in Noirette maakt een cd een onverbrekelijk deel uit van het boek. Op de cd van het duo Gergelijzer (geluidskunstenaar Robert Kroos en Cor Gout), draagt Cor Gout enkele verhalen uit de bundel en enkele nog niet gepubliceerde schetsen voor tegen een achtergrond van Robert Kroos’ samplecomposities.

Over Noirette:
«Fascinerend en van hoge kwaliteit.» – NBD/Biblion

«Kunstzinnige cross-overs waarin het proza van zijn verhalen bijna poëzie wordt. De diepste indruk maakt de bundel wanneer hij balanceert op de rand van realisme en groteske. Dat gebeurt in het beklemmende verhaal ‘Weder heeft gebeld’, met de bijbehorende schets ‘Weders dode lichaam volgens Bacon’ die alleen op de cd staat. En het gebeurt opnieuw in het Scheveningse verhaal ‘Vrolijk en Dood’, dat wellicht een uit-daging aan Herman Heijermans’ meedogenloze realisme wil zijn.» – De Groene Amsterdammer