Edgar Mittelholzer
De kinderen van Kaywana
Oorspronkelijke titel Children of Kaywana
Vertaling Hans de Vries
Brits-Guyana
ISBN 90-6265-088-0
Eerste uitgave 1981
Tweede gewijzigde druk 1982
De kinderen van Kaywana is een historische kolonisten- en familieroman over het Nederlandse plantersgeslacht Van Groenwegel in het tropische decor van West-Indië. De familiegeschiedenis begint in 1611 met Kaywana, de fiere Indiaanse halfbloed, die de grondslag legt voor de traditie van moed en hardheid, en eindigt anderhalve eeuw later tijdens het bloedige voorspel van de grote slavenopstand met Hendrickje, een levenslustige vrouw zonder moraal.
Opkomst en ondergang van een Hollands plantersgeslacht is het thema van deze openhartige roman, die het wel en wee verhaalt van de Van Groenwegels in de Caribische jungle. De sensationele gebeurtenissen – hoe bandeloos en wreed ze soms ook zijn – hebben echt plaatsgevonden. Edgar Mittelholzer is erin geslaagd een boeiende vermenging van historie en fictie te scheppen, groots van visie en belangwekkend. Maar bovenal is De kinderen van Kaywana een roman die de lezer meesleept: Mittelholzer beschikt over een sterk uitbeeldingsvermogen, dat niet alleen de tijd, maar ook het ontembare grootse land, de gloed van de zon en de mens in zijn goed en kwaad volledig voelbaar maakt. Zo wordt duidelijk dat het gevaar voor de mens en zijn menselijke waarden schuilt in het zich meedogenloos handhaven met alle – ongeacht welke – middelen.
Zelden werd het koloniale leven in vroegere tijden zo onthullend beschreven als in deze roman van Edgar Mittelholzer, die wel de grondlegger van de Caribische literatuur wordt genoemd.
Edgar Mittelholzer, die in New Amsterdam, Brits-Guyana, werd geboren, groeide in deze kolonie op en de ervaringen die hij er opdeed, drukten hun stempel op zijn latere literaire arbeid. Na tot 1941 daar te hebben vertoefd, in welk jaar ook zijn eerste boek verscheen, diende hij bij de Trinidad Volunteer Naval Reserve. Vervolgens woonde hij zes jaar in Trinidad, waarna hij naar Engeland overstak om daar een functie bij de British Council te bekleden en ten slotte zich geheel en al aan zijn schrijverschap te wijden.
In 1980 verscheen van hem in Nederlandse vertaling Een ochtend op kantoor dat beschouwd wordt als een hoogtepunt in de wereldliteratuur en geldt als de bron waaruit de brede hoofdstroom van de moderne Caribische literatuur ontsprongen is.