Elis Juliana – Flor di anglo (2 CD met tekstboekje)

Elis Juliana
Flor di anglo / Flor di datu – 2CD met tekstboekje
32 blz., € 23,00
ISBN 90-6265-583-0
Eerste druk 2009

Elis Juliana (Curaçao 1927) verwierf faam als beeldhouwer (Cola Debrot-prijs 1973) en als dichter (Cola Debrot-prijs 1977). Door zijn bundels Flor di datu en Flor di anglo was hij al in de jaren zestig van de vorige eeuw een geliefd volksdichter in de taal van zijn eiland: Papiamentu. Op deze dubbel-CD draagt Elis Juliana zelf de 47 gedichten voor uit de beide bundels, en onmiddellijk valt de klank- en ritmerijkdom op van deze poëzie die rechtstreeks teruggrijpt op die van de uit Afrika afkomstige slaven. Juliana maakt zich daardoor verwant aan de grote Antilliaanse dichter uit Cuba Nicolás Guillén die een kwart eeuw eerder de grondslag legde voor zijn Afro-Cubaanse poëzie.

De dubbel-CD is een productie van Stichting Vrienden Openbare Bibliotheek Cura-çao. In de Knipscheer voegt daaraan een cd-booklet toe, een tekstboekje met een Inleiding van Juliana in het Nederlands en het Engels over dichten in het Papiaments en met een tiental gedichten in het Papiamento met vertalingen in het Nederlands, waarvan vijf ook nog met Engelse vertaling. Zo is deze 2CD ook bijzonder geschikt als ondersteuning voor hen die zich vertrouwd willen maken met het Papiamentu.

Zwarte engelen

Rustend in moeders schoot vroeg het kind:
Mamita, zijn er zwarte engelen ook?
En wat kon de moeder anders zeggen dan:
Slaap mijn kind, slaap zacht.

(vert. Frank Martinus Arion)

«Humor is leidraad in de poëzie van Elis Juliana en maakt de ruwe en rouwe realiteit van een kurkdroog eiland met een slavenverleden draaglijk.» – Walter Palm