Ezra Pound – Mauberley en andere gedichten

Ezra Pound
Mauberley en andere gedichten
Oorspronkelijke titel Hugh Selwyn Mauberley
Gedichten
Vertaling Paul Claes / Mon Nys
Gebonden met stofomslag 156 blz.,
Tweetalig Engels en Nederlands
ISBN 90-6265-182-8
Eerste uitgave 1985

«Grote literatuur is taal die tot het uiterste met betekenis is geladen.» – E.P.

Ezra Pound is de grote vernieuwer van de poëzie van onze tijd. Met Mauberley maakte hij zijn entree in de Engelse poëzie. Zijn Londense gedichten breken resoluut met de fin-de-siècle poëzie. Het werk, waarin beeld, klank en ritme overheersen, onderscheidt zich radicaal van de redenerende en verhalende poëzie, die ineens tot het verleden gaat behoren.
In deze bloemlezing uit Pounds vroege jaren zijn gedichten van velerlei aard te vinden: protestliederen in de stijl van Whitman, society-observaties, vlijmende epigrammen en beeldgedichten in oosterse trant. De langere gedichten met hun Provençaalse inhoud wijzen door de techniek al vooruit naar de Cantos, Pounds definitieve bijdrage tot de wereldpoëzie. Centraal in deze uitgave staat de Mauberley-cyclus, waarin Pound het masker van een impressionistisch tweederangsdichter opzet om de leegte van het post-Victoriaanse Londen te peilen; hij hekelt het oorlogszuchtige chauvinsisme en de oubollige klassegeest die Engeland in de greep van de negentiende eeuw hielden.

‘… een oeuvre dat er staat als een les en tegelijk als een bron van oneindig plezier waar je steeds naar terug kunt keren.’ – Cees Nooteboom