Frans Dekkers
B & W rond de Tweede Wereldoorlog in Groot-Eindhoven
Paperback 252 blz.,
ISBN 978-90-6265-363-8
Eerste uitgave 1992
Het ‘kloppend hart’ van een lokale samenleving is het stadhuis, het werkterrein van burgemeester, wethouders en ambtenaren,. Hoe past dit bestuurlijk apparaat zich aan als omstandigheden dramatisch wijzigen, zoals voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog? Kiest het voor verzet of voor collaboratie?
Frans Dekkers stelt die vraag in B & W rond de Tweede Wereldoorlog in Groot-Eindhoven en hij laat de laatste ooggetuigen van die periode hun eigen geschiedenis schrijven, die begint in de jaren twintig van de bestuurders ten tonele voert die tijdens de bezettingsjaren voor (marginaal) verzet of (soms al daarvoor) voor collaboratie zouden kiezen, en zich na de oorlog(stribunalen) zouden mengen in de machtsstrijd om de baantjes op het stadhuis.
Zij doen dit tegenover Dekkers opvallend openhartig. Dekkers plaatst hun doen en laten in een brede en begrijpelijker context door ook de persoonlijke ervaringen van de burgerij te noteren, een tewerkgestelde, een jodenhelpster, een verzetsman, een jeugdstormer, een Oostfrontstrijder.
Dekkers ‘componeert’ hun onthullende verhalen en ervaringen tot een authentieke bekentenis van méér dan lokale betekenis, enerzijds omdat een bestuurder als dr. Beel het tot de landelijke politieke top brengt, anderzijds omdat het verhaal van Eindhoven nu eenmaal onlosmakelijk verbonden is met het verhaal van het wereldconcern Philips.
Frans Dekkers (Valkenswaard, 1948) is free-lance journalist en schrijver van geruchtmakende boeken als Eindhoven 1933-1945. Kroniek van Nederlands Lichtstad in de schaduw van het Derde Rijk (1982) en King Kong. Leven en dood en opstanding van een verrader (1986).