Het nieuwe nummer van Extaze in Pulchri op donderdag 13 september 2012.

Vergroot de afbeelding door te klikken.

Extaze 4, het inmiddels vijfde nummer van Literair tijdschrift Extaze, wordt op donderavond 13 september 2012 gepresenteerd met ‘Extaze in Pulchri’, een gevarieerd cultureel programma in Pulchri Studio in Den Haag. ‘Muziek’ is de rode draad in Extaze 2012-4. Lees onderstaande overweging van de redactie.

Muziek in het lijf

Waardoor ontstaat toch altijd weer die ontroering wanneer de hoofdpersonen in een film elkaar vinden in de dans. ‘Kom, laten we dansen,’ stelt de vrouw voor. ‘Maar ik kan niet dansen,’ protesteert de man. ‘Dan leer ik het je,’ stelt de vrouw hem gerust en voegt de daad bij het woord. Al lerend ontdekt de man bewegingen die hij van zichzelf niet kende, herontdekt hij zijn lichaam. Al dansend leert hij dansen. Zoals de jonge Elvis Presley zijn bewegingen spontaan liet sturen door de muziek die hij en The Jordanaires op een geïmproviseerd podium ergens in een weiland of op een verhoging in een danszaal of buurthuis ten gehore brachten. De latere Elvis in een witte jumpsuit, de kraag stijf omhoog staand en voorzien van zilveren belletjes of gouden sterretjes, heeft de bewegingen van zijn jongere ik bestudeerd en danst ze na op zware voet.

They call it a trap
I can’t walk out

De dj drukt op een knop, de muziek gaat op in andere muziek, de dj drukt op een volgende knop, dreunende bassen ondersteunen nu de mix, de dj kijkt in de diepte van de zaal, draait met zijn heupen, zwaait met zijn armen, doet de gebaren voor als een badmeester op de badrand. De tallozen beneden hem bootsen hem na, de linkerheup ingetrokken, de rechterarm omhoog, de rechterheup, de linkerarm, allen eender, de massa in synchroonbeweging, muziek in een duizendkoppig lijf.

Klik hier voor de inhoud van Extaze 2012-4.