«Janny de Heer schreef ‘De Barones’ over leven NSB-dochter.» – Saskia Lensink

VoorplatBarones72Over ‘De Barones’ van Janny de Heer in AD (De Dordtenaar), 25 maart 2016:
‘Met jou wil ik niks te maken hebben,’ snauwt Lenie haar vroegere buurmeisje Mien toe als ze elkaar bij een Dordtse supermarkt tegenkomen. Het is op dat moment 60 jaar na de Tweede Wereldoorlog. (…) ‘Ik vertelde haar dat mijn ouders NSB’ers waren en niet ik. Dat kon ook niet, ik was 6 jaar toen de oorlog was afgelopen.’ (…) ‘Altijd wilde ik de fouten van mijn ouders goedmaken. Ik schaamde me voor alles. Een “NSB-jong” werd ik genoemd. Mij moesten ze niet.’ (…) Mien Bezemer heeft heel veel depressies, therapieën en opnames op psychiatrische afdelingen moeten doorstaan om een diep minderwaardigheidscomplex te overwinnen. (…) In 1959 trouwde Mien een tirannieke echtgenoot. (…) Pas na 30 jaar had Mien de kracht om dit liefdeloze huwelijk te beëindigen. Tegenwoordig is ze gelukkig met een Joodse man wiens ouders in een concentratiekamp omkwamen. ‘Wij zijn beiden oorlogsslachtoffers.’
Lees hier het artikel
Meer over ‘De Barones’
Meer over Janny de Heer bij Uitgeverij In de Knipscheer