Joanna Werners – Schaamteloze warmte

JOANNA WERNERS
Schaamteloze warmte

Nederlands / Surinaams Roman
Paperback, royaal formaat, 507 blz., 22,50
ISBN 90-6265-545-9
Eerste druk 2002

Schaamteloze warmte is een intieme liefdesvertelling over twee vrouwen – Luna zwart, Letty wit – die elkaar ontmoeten, van elkaar gaan houden en samen op reis gaan naar Suriname. De roman is daardoor ook een uitbundig reisverhaal, dat de lezer vooral de onstuimige schoonheid van het land en de warmte van haar bewoners wil laten zien, een liefdesverklaring bijna aan het eens door Luna verlaten vaderland.

Joanna Werners in een interview met Lydia Emanuels: “Ook ik besef elke dag meer dat ik iets heb achtergelaten wat ik nooit heb willen achterlaten. Ik heb Suriname verlaten omdat ik me na de coup daar niet veilig meer voelde. Dat doet pijn. Als ik diep daarover zou nadenken, zou het best kunnen zijn dat ik ziek word. Dat laat ik niet toe en ik heb goddank de mogelijkheid gevonden over mijn liefde voor mijn land te schrijven.”

Joanna Werners kwam op haar achttiende naar Nederland, studeerde lichamelijke opvoeding en rechten en is docent economie. Ze debuteerde in 1987 met de (reeds lang uitverkochte) autobiografische roman Droomhuid en werd daarmee in de literaire pers geplaatst bij schrijfsters als Astrid Roemer en Marion Bloem. Met haar latere werk, altijd over cultuurverschillen in Nederland en Suriname, vindt zij aansluiting bij werk van schrijfsters als Buchi Emecheta en Maryse Condé. Joanne Werners heeft door de jaren heen een aanzienlijk vast eigen lezerspubliek opgebouwd, vooral afkomstig uit zowel zwarte als ‘witte’ vrouwenorganisaties. In 2000 trouwde zij met haar vriendin. Hun relatie, twee culturen op één kussen, was in 2001 onderwerp in de documentaire televisieserie GEMENGDE LIEFDE.

De pers over Schaamteloze warmte
Tussen Letty en Luna, een Hollandse en Surinaamse vrouw, beiden woonachtig in de randstad, ontstaat een intieme, harmonieuze relatie. Ze gaan op vakantie naar Luna’s geboorteland. Beiden willen vooral het Surinaamse binnenland leren kennen. In feite is dit boek een groot reisverslag vanaf het moment dat ze in het vliegtuig stappen tot hun vertrek uit Suriname. Middels gedetailleerde beschrijvingen van vrijwel al hun doen en laten kan de lezer precies meemaken hoe de twee vrouwen met elkaar omgaan, wat ze eten, wie ze ontmoeten. Het schept een intiem en tegelijkertijd herkenbaar beeld. Via de ogen van beide toeristen komt de lezer heel wat te weten over de situatie in het land. Beide vrouwen overwegen de mogelijkheid om terug te keren naar Suriname maar vanuit Nederland kunnen ze heel wat mensen financieel ondersteunen. Werners kan misleidend eenvoudig schrijven, tussen de regels door is meer verpakt dan het lijkt. Zonder er een issue van te maken zet de auteur nu vrouwenliefde neer als een decorstuk in een exotische omgeving. Onstuimige passie uit eerdere boeken is nu omgeslagen in beheerste spiritualiteit. Een uitermate geschikt boek als eerste kennismaking met Suriname; voor wie het land al kennen, is dit een onuitputtelijke bron van herkenning. – uit: Biblion