Joseph Hart – Verkiezingsdans

VoorplatVerkiezingsdans75KleinJOSEPH HART
Verkiezingsdans

Roman
Curaçao
Genaaid gebrocheerd, 536 blz., € 24,50
ISBN 978-90-6265-836-7
12 september 2013

Verkiezingsdans is een roman over persoonlijke opoffering, corrupte politici, georganiseerde misdaad, liefde en seks die zich afspeelt op Curaçao. In 2006 kon Joseph Hart niet weten dat zijn debuutroman Election Dance zeven jaar later bijna profetische betekenis zou krijgen. Maar met de lafhartige moord op parlementariër Helmin Wiels – de politiek leider van Pueblo Soberano, die streed tegen corruptie en criminaliteit – haalde de werkelijkheid de fictie in.

Wanneer Matthew Bartels, een idealistische wiskundeleraar, spreekt op een seminar over duurzame ontwikkeling, heeft dit verregaande gevolgen, voor hem en zijn vrienden van een denktank. Het succes van zijn lezing en zijn charisma leiden ertoe dat hij zich aansluit bij een politieke partij. Zo hoopt hij zijn maatschappelijke idealen te realiseren. Al gauw raakt hij verstrikt in de praktijken van de traditionele politiek, die verweven is met internationale drugscriminaliteit en witwaspraktijken. Machtsbeluste politici vrezen zijn charismatische imago en maken hem tot doelwit in de media.

De druk van zijn werk als docent en de voorbereidingen op de aanstaande verkiezingen confronteren Matthew met een problematisch en onverwerkt verleden. Gesteund door zijn vrienden, de liefde van een sterke vrouw en een toegewijd rechercheursduo, weet de nieuwbakken politicus zijn positie te verdedigen, ook al staat zijn leven op het spel.

«Als een eigentijdse Balzac laat Joseph Hart ons een dwarsdoorsnee van Curaçao zien, van de grootste armoedzaaiers tot de meest machtige en corrupte politici. Hij is doortastend in zijn beschrijvingen, of het nu om liefde of om geweld gaat – en de roman biedt volop van allebei.» -– Philip Mann, romancier en toneelschrijver

Joseph (Jopi) Hart was leraar Engels (Havo/VWO en Universiteit van de Nederlandse Antillen). Na zijn pensionering vestigde hij een taalinstituut, ‘Languages Unlimited’. Tien jaar later wijdde hij zich volledig aan het schrijven. De auteur werkt nu aan zijn derde roman: Kruispunt. Hij publiceerde Entrega (2000), een bundel gedichten in vier talen, en de romans Election Dance (2006) en The Yard (2010). Joseph Hart schreef Verkiezingsdans (2013) in het Nederlands. Hij beschouwt de roman als het Nederlandstalige origineel van Election Dance.