Kristian Kanstadt – Twee stembaanshoog boven een bruggehoofd. Gedichten

Kristian Kanstadt
Twee stembaanshoog  boven een bruggehoofd
Nederland, Gedichten
Paperback, 40 blz,
ISBN 90-6265-111-9
Eerste uitgave 1982

Kristian Kanstadt (1954) is dichter bij geboorte. Zijn ouders, slachtoffers van het nazi-regime, waren vluchtelingen uit Litouwen. Voor hij zich in Amsterdam vestigde bracht hij een deel van zijn leven in West-Duitsland en Amerika door. Sindsdien is hij altijd een reiziger gebleven, ‘niet meer om te vluchten,’ zoals hij zelf zegt, ‘maar om de beperkingen, en daardoor ook de verworvenheden, van onze eigen cultuur beter te leren kennen.’
De afgelopen jaren heeft Kanstadt regelmatig de aandacht getrokken met zijn pogingen om de poëzie als het ware in het straatbeeld op te nemen. Zo werden op zijn initiatief in de binnensteden van Rotterdam en Amsterdam voor theaters en boekwinkels automaten opgesteld mt poëzie in fotokopie of op cassettes. Hij was mede-oprichter van de Koekrant, een o.m. ook via de ‘automaat’ verspreide punk-publicatie, organiseerde poëzie-avonden in koffiehuizen en was betrokken bij projecten om beeldende kunstenaars en componisten (o.m. in het Stedelijk museum te Amsterdam). Een van zijn gedichten – Wibautotisme – is in opdracht van de gemeente, in letters van Karim Hashem, aangebracht onder de Vaz dias-brug (over de Nieuwe Herengracht voor de Weesperstraat) in Amsterdam.
Met de publicatie van Twee stembaanshoog boven een bruggehoofd – zijn ‘officiële’ debuut – toont Kanstadt op zijn eigenzinnige, compromisloze wijze overtuigend aan dat het medium poëzie wel degelijk geschikt is om stem te geven aan eigentijds engagement.