Letterij met zigeunergeschiedenissen van Felicita Vos en Kemal Rijken

ZigeunersPletterijAffiche Mart Warmerdam

Letterij, het maandelijkse programma met schrijvers, in het Haarlemse centrum voor debat en cultuur de Pletterij, belicht op 26 maart 2014 de geschiedenis van de zigeuners in Nederland en doet dat met twee Nederlandse auteurs die over dit onderwerp publiceerden, de een als journalist, de ander ook als romancier.
Van journalist Kemal Rijken verscheen in 2012 het boek Roma over de geschiedenis van de Sinti en Roma met hun lange geschiedenis van uitsluiting en vervolging. Het boek gaat in op de vraag waarom deze groep, in de volksmond vaak zigeuners genoemd, nog altijd zoveel ophef veroorzaakt in onze samenleving. Ook het naoorlogse compensatiegeld, dat de groep in 2000 van toenmalig premier Wim Kok heeft ontvangen, wordt door de auteur in dit boek ter sprake gebracht.

Felicita Vos, dochter van een Roma-vader en een Nederlandse moeder, debuteerde in 2004 als dichter. In 2008 kwam bij Uitgeverij Meulenhoff Blauwe haren, zwarte ogen uit, waarin de zigeuner-cultuur van binnenuit wordt beschreven (inmiddels 5de druk); de auteur was daarmee te gast in Wim Brands’ programma Boeken op de VPRO-tv. Begin april 2014 verschijnt Duivelsklauw, haar eerste roman, die de lezer deelgenoot maakt van een bizarre geschiedenis van een zigeunerfamilie en die het leven schildert van een man die niet wist te overleven in het tumult van onze Nederlandse samenleving.

De avond wordt gepresenteerd door Franc Knipscheer, de gesprekken met de auteurs worden gevoerd door Peter de Rijk.
Locatie: Pletterij, Lange Herenvest 122, Haarlem. Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur. Toegang 5 euro.
Vooraf reserveren op: reserveren@pletterij.nl of 023 542 3540.

Meer over Felicita Vos bij In de Knipscheer