Letterij presenteert Rogi Wieg Tribuut

PosterA4maart2015_Opmaak 1.qxdOnder de titel Een aangekondigd afscheid brengt Letterij een homage aan Rogi Wieg.
Hij publiceerde zijn eerste dichtbundels op twintigjarige leeftijd in 1982. Sindsdien verschenen van hem nog zo’n 30 titels, waaronder ook romans, novellen en verhalen, het merendeel bij Uitgeverij Van Oorschot. Rogi Wieg is gelauwerd met diverse belangrijke poëzieprijzen. Hij werd geïnterviewd door onder meer Ischa Meijer en Theo van Gogh. In Komrij’s befaamde poëziebijbel is hij de dichter die met de meeste gedichten is opgenomen. Vijftien, twintig jaar geleden werd al gefluisterd dat Rogi Wieg in aanmerking zou komen voor de P.C. Hooftprijs. In die periode werd hij evenwel getroffen door zeer zware depressies, deed hij zelfmoordpogingen, werd hij opgenomen in inrichtingen. Rogi Wieg schreef er in 2003 – wat kan een schrijver anders doen? – een boek over: Kameraad Scheermes. Op onthutsende maar ook geestige wijze beschrijft hij hierin de lijdensweg van iemand die lange tijd op de rand van het bestaan heeft gebalanceerd. Rogi Wieg heeft nadien zijn strijd tegen de pijnen met vallen en opstaan en met de moed der wanhoop gestreden, maar heeft onlangs besloten dat hij niet meer verder kan.

Van Rogi Wieg zijn de regels:

Ik ben niet jong meer,
ik heb in het gesticht gezeten,
mijn vingers staan stijf van de medicijnen,
en toch ga ik een blues spelen op de piano.

Veel aspecten van Rogi Wiegs schrijverschap komen aan bod met bijzondere geluidsopnamen van zijn poëzie, videobeelden onder meer uit een documentaire die in juni wordt uitgebracht op Poetry International, een digitale tentoonstelling van zijn beeldend werk, en opnamen van zijn passie, de blues, die hij met een iele, ijle stem zong. En met een inleiding over zijn poëzie door Peter de Rijk die door Rogi Wieg gevraagd is een bloemlezing samen te stellen uit zijn poëtisch oeuvre.

Voor de pauze staat de vijfde aflevering van De Haarlemse dichters-estafette op het programma met optredens van P.M. Delefre, Tessa van Ingen, Djordje Matic, Anneruth Wibaut.

PM Delèfre is dichter en singer/songwriter en combineert poëzie met eigen songs. Daarnaast bewerkte hij enkele gedichten van Jarl van Maltha tot liedjes. Sinds 2011 vormen Van Maltha en Delèfre een duo. Op 5 maart treedt hij evenwel solo op. P.M. Delefre dong aanvankelijk mee naar het stadsdichterschap van Haarlem, trok zich terug, maar schreef desalniettemin over Haarlem o.a. het prachtige gedicht Haarlemmerhout over de aldaar gehouden Parksessies.

Ook Tessa van Ingen heeft met muziek van doen, zij het zijdelings, want werkzaam bij Het Patronaat. Ze haalde met de lezerscolumn Prongelijk, over haar schoolcarrière, publicatie in de Metro. Als dichter trad ze tot nu op op even intieme podia als dit, zoals in het trendy Boutique Hostel Hello I’m Local in de Haarlemse Spiegelstraat. Gedichten van haar zijn op internet te vinden zoals op de populaire site Gedichtenweb.

Djordje Matic (geboren in Zagreb, Kroatië) is behalve zanger in de Haarlemse crossover-band Gadjo Orkestra dichter, essayist, vertaler, criticus en redacteur en co-auteur van Het Lexicon van de Joegoslavische Mythologie. Hij is geboren in Zagreb, Kroatië, woont sinds 1993 in Nederland en studeerde Engelse en Italiaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar verscheen in Kroatië zijn dichtbundel Lingua franca. Matic legt de laatste hand aan een Nederlandstalige bundel.

Anneruth Wibaut was in 2012 de laatste tegenstrever van de huidige stadsdichter van Haarlem, Nuel Gieles. Sindsdien treedt zij geregeld op bij evenementen in en om die stad. Eind vorig jaar was zij de initiatiefneemster van de poëziemarathon Een ode aan de vrouw in jou t.b.v. 3FM Serious Request. Tegelijk verscheen haar eerste dichtbundel Schiep hij ook mijn moeder onder het motto «Ik dicht om de wereld in kaart te brengen en gaten te dichten.»

De vijfde editie van de 6de jaargang van Letterij, het literair café van Uitgeverij In de Knipscheer in de Pletterij.
Aanvang 20.00. Toegang: € 5,00, tot 25 jaar € 3,00
Reserveren is gewenst, via reserveren@pletterij.nl of bel 023 542 35 40.
Presentatie: Peter de Rijk (interview), Franc Knipscheer (presentatie).
Van 18.30 – 19.30 uur is er Roni’s Eetcafé. Eerlijk, heerlijk, vega en goedkoop: € 7,50 voor een complete maaltijd.
Combi Letterij € 10,00.
Meer over Letterij
Meer over Rogi Wieg bij Uitgeverij In de Knipscheer