Paul Kastelein – In ballingschap

PAUL KASTELEIN
In ballingschap

Nederland Roman
Paperback, 240 blz., € 15,75
ISBN 90-6265-529-7
Eerste druk 2002

Paul Kastelein debuteerde in 1998 met de roman De erfgenamen. “De auteur laat zien dat hij uit het goede vertellershout is gesneden.” (Friesch Dagblad). “Een meeslepend verhaal; willekeurig welke bladzijde kun je opslaan en beginnen met citeren. Iedere greep is raak.” (Eindhovens Dagblad). “Een literaire tegenhanger van ‘Hoe God verdween ut Jorwerd’ ” (Leeuwarder Courant). Alle reden om met belangstelling de tweede roman van Paul Kastelein, In ballingschap, tegemoet te zien!

Jan-Pieter de Kok, Adelbert Nelissen, Jomanda, Sylvia Millecam, de ex-vrouw van Roel van Duyn… Alternatieve geneeswijzen, genezers en slachtoffers verschillen, maar de vragen blijven dezelfde. Paul Kastelein gaat in In ballingschap op zoek naar de antwoorden.

De roman is een reconstructie van een noodlottige vriendschap tussen iatrosoof Julius Westerman en zijn advocaat Max van der Pol. Hun vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld als het dochtertje van de advocaat, voor een verkoudheid onder behandeling bij de iatrosoof, onverwacht sterft. De alternatief genezer is ook actief in de plaatselijke politiek. Vriend en advocaat Max van der Pol kan niet voorkomen dat Westerman de verkiezingen niet haalt en op gruwelijke wijze aan zijn einde komt.
Jaren later probeert een arts te doorgronden hoe de advocaat zijn schijnbaar onbegrensd vertrouwen aan de alternatief genezer heeft kunnen schenken.

De pers over In Ballingschap
“De auteur liet zich inspireren door een zaak uit 1992, toen op identieke wijze een tweejarig kind overleed. Iatrosoof J.P. de Kok, naar wie Westerman is gemodelleerd, en zijn maat annex advocaat De Bruijn blijven in de realiteit onverminderd in opspraak, recentelijk nog in de affaire rond kinderdagverblijf Honki Ponk. (…) Indrukwekkend is het deel waarin het meisje komt te overlijden. Al even boeiend wordt de wrede dood van Westerman beschreven. Kasteleins beeldend vermogen en precieze stijl werpen hier vruchten af, evenals in de delen waarin hij op klare toon dilemma’s inzake geneeskunde en recht aankaart.” – Uit: Brabants Dagblad