Sándor Csoóri
Cantata Profana
Hongarije, poëzie
Paperback 32 blz.
ISBN 90-6265-032-5
Eerste editie in Mandalareeks 1979
De Hongaarse dichter Sándor Csoóri, in 1930 geboren als zoon van arme boerenouders, kwam aanvankelijk in de journalistiek terecht. Omstreeks 1963 maakte hij vooral naam als sociograaf, daarmee in de voetsporen tredend van Gyula Illyés. In zijn geschriften analyseerde Csoóri niet alleen de problemen van de boeren, maar pleitte tevens, als eerste, voor een nieuwe campagne à la Béla Bartók om nog iets van de ook in Hongarije langzaam tot uitsterven gedoemde volkskunst te redden.
Sándor Csoóri heeft zeven dichtbundels, vijf boeken met essayistisch werk en verscheidene filmscenario’s op zijn naam staan. De hier onder de titel Cantata Profana gepresenteerde keuze uit zijn poëtische oeuvre doet hem kennen als een hartstochtelijk, overtuigd kunstenaar, voor wie het woord (het beeld, de muziek) de laatste mogelijkheid is om terug te roepen (desnoods terug te vloeken) wat in onze zo onpersoonlijk geworden samenleving verloren is gegaan.
In 1977 was Sándor Csoóri te gast op Poetry International. Werk van zijn hand verscheen in o.m. Raster, Kentering en Mandal en in de bloemlezing De toren van het zwijgen.