Sluwe Voszz – Gevangen emotie

Sluwe Voszz
Gevangen emotie
Imprint Anders Productions
cd + rapbundel (in dvd-doos)
Ingenaaid, 40 blz., 14 foto’s in vierkleuren, cd-duur 50.37
ISBN 978-906265-603-5 € 16,00
Eerste druk 2008

De literatuur kent vele uitingsvormen. De meest opzienbarende nieuwe is het fenomeen ‘rap’ in de hiphop, een muziekstijl waarin het woord de boventoon voert. Juist de generatie die niet meer zou lezen, niets met taal van doen zou hebben, bedient zich van het woord om hun levens te beschrijven.

Op donderdag 27 december jl. vond in het Patronaat in Haarlem de releaseparty plaats van het debuutalbum Gevangen Emotie van de Nederlandstalige hiphoprapper Sluwe Voszz, een rauwe hiphop-cd die de New Yorkse Hip-Hop van de jaren negentig naar de kroon steekt. Niet eerder werkten Amerikaanse topproducers en rappers (o.a. van Wu-Tang Clan) mee aan een Nederlands(talig)e productie.

«Een beat triggert mijn emotie, en dat zet ik op papier. Ik weet of een verse zestien bars of twintig moet zijn. Daar hoef ik niet meer over na te denken. Nu schrijf ik vaak in één keer een volledige track, zonder dat ik er later nog allemaal woordjes aan moet toevoegen. Daarbij ben ik geen punchline-rapper, meer een storyteller.»

De Nederlandstalige teksten van Sluwe Voszz behandelen de manier waarop de rapper in het leven staat. Glamour, glitter, machismo zijn niet zijn ding. serieuze, introspectieve, humoristische, rauwe en emotionele lyrics komen uit de pen van deze MC in hart en nieren.

Enkele titels van de tracks zijn: Gevangen Emotie (met in het refrein zang van o.a. Ten van Nicotine en TrackAddicts), Leven in de ghetto (over groepsverkrachting), Stad, De wereld draait door, Oost West (‘En ik weet dat het niet mag, maar toch vraag ik me vaak af. Hoe het dan zou zijn als ik met een ander was’), Soort van man en het veelgedraaide Bakenessergracht.

De cd gaat vergezeld van een bundel, waarin van alle 17 tracks de lyrics zijn opgenomen en waarin ook uitgebreid wordt verhaald van de totstandkoming van het album.

«Serieus en kwetsbaar, vol mededogen maar tegelijk kritisch.» – Haarlems Dagblad