Suzanne Binnemans*Omwille van het bloed

SUZANNE BINNEMANS
Omwille van het bloed

Gedichten
Ingenaaid met flappen, 40 blz. € 15,00
2013
ISBN 978-90-6265-810-7

Aanmoedigingsprijs door het Departement Cultuur van de Provincie Antwerpen.

Omwille van het bloed is een indrukwekkende dichtbundel bestaande uit drie delen waarin de relatie van een dochter met haar door drank getormenteerde vader wordt beschreven. Dat dit meer dan verdriet veroorzaakt lezen we af aan de gedichten. Het drieluik begint met De verzoeking, het tweede deel heet Belofte en schuld en de bundel besluit met De verzoening. Dat verzoeking en verzoening maar een letter scheelt en dat beide afdelingen het begin en einde vormen is niet toevallig. Juist de tot op het bot gereduceerde taal zorgt ervoor dat iedere vaagheid verdwijnt. Je kunt niet om de woorden heen. Ze komen dan ook als hamerslagen aan. Suzanne Binnemans gaat voor de waarheid, ook als die uiterst pijnlijk is.

Ik kan niet zijn dochter zijn
niet van zijn lichaam denkt ze
hij was wellicht bij mij gebleven
al was het maar omwille van het bloed.

Duidelijker en poëtischer dan met deze regels kun je het niet zeggen. Toch komt het besef dat er ook een ander leven mogelijk zou zijn geweest. De dochter komt tot vergeving. Dat vergeven houdt ook verzwijgen in. Wat telt is de liefde voor hem, niet langer de waarheid. Je zou de bundel het verhaal van een loutering kunnen noemen. Bijzonder is dat het nergens larmoyant wordt. De gedichten zijn op het scherp van de snede geschreven, als uit graniet gehakt. Daarmee passen ze perfect in het oeuvre van Suzanne Binnemans.

Suzanne Binnemans was redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en jarenlang bestuurslid van PEN-Vlaanderen. Zij debuteerde in 1988 met de korte roman De woorden van Elisabeth. Daarna volgden nog vijf romans, de laatste, Prooi, in 2008. Suzanne Binnemans doceert proza aan de Antwerpse SchrijversAcademie en autobiografisch schrijven bij Creatief Schrijven in Antwerpen. Omwille van het bloed is haar eerste dichtbundel en markeert het 25-jarig schrijverschap van een volkomen eigen en hecht oeuvre.

Meer over Suzanne Binnemans