Uitgeverij

logo in de knipscheer

Kantoor: Lange Herenvest 136-138, 2011 BX Haarlem
Postadres: Postbus 6107 , 2001 HC Haarlem
Tel: 023 525 1177
indeknipscheer@planet.nl

Vanaf 1976 zijn bij Uitgeverij In de Knipscheer meer dan 1200 boektitels verschenen, waaronder 150 poëziebundels. Vele Nederlandstalige auteurs zetten in de uitgeverij hun eerste schreden op het schrijverspad, onder anderen Leon de Winter, Astrid H. Roemer, Marion Bloem, Herman Brusselmans, Ernst Jansz, Frans Lopulalan, Hugo Pos, Eriek Verpale, Sylvain Ephimenco, Diana Ozon, Sjoerd Kuyper, Alfred Birney, Edgar Cairo, Edith Louw, Tommy Wieringa.

Specialismen in het Nederlandstalige fonds zijn (`tweede generatie’-)literatuur in relatie tot voormalig Nederlands-Indië en Indonesië (50 titels), de Nederlandse Antillen (75 titels) en Suriname (125 titels).

Tot het vertaalde fonds behoren ruim 30 titels van Indiaanse en zwart-Amerikaanse schrijvers, 40 titels van Caribische en Zuid-Amerikaanse schrijvers, 50 titels van Afrikaanse schrijvers.

Uitgeverij In de Knipscheer werd statutair (in eerste instantie als B.V.) opgericht in Haarlem op 24 maart 1976 door de broers Jos en Franc Knipscheer en is sinds haar eerste drie boekuitgaven op 1 november 1976 een kleine, onafhankelijke, zelfstandige literaire uitgeverij, opgericht in Haarlem door de broers Jos en Franc Knipscheer in het verlengde – ook inhoudelijk – van het in 1975 gestarte Mandala, tijdschrift voor internationale, avantgarde- en etnoliteratuur. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig waren Mandala en Uitgeverij In de Knipscheer betrokken bij de organisatie van de One World Poetry Festivals in Amsterdam. In die tijd ook introduceerde de uitgeverij voor haar fonds de term `multiculturele literatuur’. Tweede helft jaren tachtig gaf de uitgeverij het literaire tijdschrift De Held uit en gaf zij gezicht aan de schrijversgroep De Maximalen. Van 2011 t/m 2019 was In de Knipscheer (i.s.m. Stichting Trespassers W) de uitgever van 33 nummers van het literaire tijdschrift Extaze.

Van 1988 tot en met 1997 huisde de uitgeverij op Singel 450 in Amsterdam. Mede vanwege gezondheidsredenen trok Jos Knipscheer zich in 1993 terug uit de uitgeverij. Met zijn partner Anja Knipscheer (vanaf 1978 werkzaam in de uitgeverij) zette Franc Knipscheer de uitgeverij voort. Na het overlijden van Jos Knipscheer (1945) in 1997 keerde de uitgeverij terug naar Haarlem.

Van het fonds van Uitgeverij In de Knipscheer maken of maakten ook deel uit de imprints Reprise Literair, De Afrikaanse Bibliotheek, Uitgeverij Zuid, Uitgeverij Furie, Bridges Books, Onze Tijd en de eigen pocketreeks Globe Pockets (bijna 50 titels). Tientallen titels van In de Knipscheer verschenen ook als licentie-uitgaven in andere pocketreeksen zoals Rainbow Pocketboeken.

Tot de redactieleden van de uitgeverij behoorden successievelijk behalve Jos Knipscheer: Stefan Landshoff (1951-2000), Jan Kees van de Werk (Afrikaanse Bibliotheek), Howard Krol (1955-2020), Marina van der Heijden (1951-2012), Rosa Pollé (Furie), Scott Rollins (Bridges Books), Rob van Erkelens, Peter Abspoel, Veronique Schomaker. Vanaf 1995 is Peter de Rijk uitgeverijredacteur met assistentie van Koos van den Kerkhof, Jim Rotteveel en Ties Derks.

Verschillende auteurs, vertalers en boekuitgaven van In de Knipscheer kregen belangrijke onderscheidingen, waaronder de Reina Prinsen Geerligsprijs, de E. du Perronprijs, de P.C. Hooftprijs, Prijs der Nederlandse Letteren, de Libris Literatuur Prijs, de Martinus Nijhoffprijs voor vertalingen, de Best Verzorgde Boeken, de Pulitzer Prize, de National Book Award en de Nobelprijs voor literatuur (Wole Soyinka, 1986).

Voor de betekenis van de uitgeverij voor de Surinaamse literatuur is de uitgever op 25 november 2001 door de president van Suriname, de heer Venetiaan, benoemd tot Ridder in de Ere-orde van de Gele Ster, welke onderscheiding in februari 2002 werd uitgereikt. Op 1 oktober 2017 werd de uitgever benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, op voorspraak van de Antilliaanse dichters en schrijvers bij de uitgeverij.

Het is het voornemen (3 januari 2022) van uitgever Franc Knipscheer – bij leven en welzijn – de uitgeverij op haar vijftigste verjaardag, 24 maart 2026, te beëindigen en vanaf 2022 het uitgavenbeleid en -beheer kwantitatief geleidelijk af te bouwen.

Zie ook onder Contact